Hvor meget strøm producerer solceller om vinteren?

I dette blogindlæg vil vi udforske både fordele og ulemper ved solceller i vinterperioden, samt hvor meget strøm solceller producerer om vinteren og hvorfor vi hos EasyGreen har erfaret efter +2.000 installationer hos vores kunder, at den kolde danske vinter ikke er et problem for ens solcelleanlæg.

Skrevet af
Victor Stricker
Solceller

Hvor meget strøm producerer solceller om vinteren?

Spørgsmålet om hvorvidt solceller er en rentabel investering om vinteren, er noget, der ofte dukker op, når det bliver koldere udenfor. De fleste danskere forbinder ofte solceller med sommer og sol, og det er da også ofte i sommerperioderne, at du bliver mindet om, hvorfor solceller er en god ide.

Men hvad med solceller om vinteren?I dette blogindlæg vil vi udforske både fordele og ulemper ved solceller om vinteren, samt hvor meget strøm solceller producerer om vinteren, og hvorfor vi hos EasyGreen har erfaret, efter +1.000 installationer hos vores kunder, at den kolde danske vinter ikke nødvendigvis er et problem for ens solcelleanlæg.

Produktionen i vintertiderne

Der er ingen tvivl om, at solceller selvfølgelig producerer mindre strøm om vinteren. Når det er sagt, er produktionen dog stadig flot i vintermånederne! Hvis du har "Half-cell" solcellepaneler, producerer de strøm, selvom det er overskyet - der er altså sket en udvikling i teknologien, som gør, at du er sikret bedre produktioner, selvom det er gråt og kedeligt udenfor. Så selvom kWh produktionen falder i volumen af strøm, så stiger din produktionsgrad faktisk, da panelerne performer bedre i kolde forhold.

På nedenstående graf kan du se, hvor meget et standardanlæg fra EasyGreen producerer på et år. Om vinteren vil du bruge en langt større del af strømmen selv og sælge meget små mængder strøm tilbage til nettet. Derfor vil din månedlige besparelse have mindre udsving, end nedenstående graf giver udtryk for.

Eksempel på kW- produktion fra solceller hen over et almindeligt år. (6 kW anlæg).

Derfor er batteri på dit solcelleanlæg en god ide om vinteren

Tager vi udgangspunkt i et solcelleanlæg med et batteri, vil batteriet gøre det muligt at oplade om natten og derved også have en fordel hen over vinteren. Du kan eksempelvis lade om natten, hvor elprisen er lav og bruge strømmen i "kogespidsen" (mellem kl. 17-21), hvor elpriserne er højest. På den måde kan du spare flere tusinde kroner i vinterperioden, hvor du måske ikke selv kan fylde dit batteri direkte fra solcellerne. Med et anlæg fra EasyGreen kan du let og simpelt indstille opladningen direkte fra appen. Vi hjælper også gerne med opsætningen.

Selvom du oplader dit batteri om morgenen, kan du som regel stadig gemme din overskydende strøm fra solcellerne. Hvis du eksempelvis lader 5 kWh op mellem kl. 02-05 alle årets vinterdage (150 dage), og differencen mellem den dyre og den billige kWh er 3 kr., så sparer du ekstra 2.250 kr. om året. Nogle indlægger også en opladning mellem kl. 13-15, og så er besparelsen selvfølgelig større, men det kræver også et stort elforbrug i husstanden.

Hvis du har elvarme, er det ekstra relevant med opladning, da du ofte kan planlægge flere opladningsintervaller i løbet af en dag.

Få monteret om vinteren og vær klar til højsæson

Selvom mange mennesker ofte forbinder solceller med solrige dage og sommerperioder, er der faktisk flere fordele ved at få installeret solceller om vinteren. For det første vil solceller, der installeres om vinteren være klar til at producere strøm umiddelbart før de mest solrige måneder, hvilket maksimerer besparelserne på elregningen. Desuden kan solens lavere vinkel om vinteren i nogle tilfælde være gavnlig for solcellers ydeevne, da den direkte stråling kan være mere intens. Endelig kan koldere temperaturer være gavnlige for solcellernes effektivitet, da de har tendens til at producere strøm mere effektivt ved lavere temperaturer. Alt i alt kan installation af solceller om vinteren være en klog investering både økonomisk og i forhold til energiproduktion.

Hvad er fordelene og ulemperne med solceller om vinteren?

Fordelene ved solceller om vinteren:

  • Kolde temperaturer: Solcellerne præsterer ofte bedre i kulde, hvilket kan bidrage til en mere effektiv energiproduktion om vinteren.
  • Opladning af batteri: Du kan med fordel indstille dit batteri til at oplade mens strømmen er billig.
  • Finansielle muligheder: Med en finansieringsløsning såsom EasyGreens månedlige afdragsordning kan solceller være en mere overkommelig investering om vinteren.
  • Forudseenhed: Ved at installere solceller om vinteren kan du være klar til at udnytte sommerens solstråler fuldt ud og maksimere din energiproduktion.

Ulemperne ved solceller om vinteren:

  • Færre solskinstimer: Vinteren byder på færre solskinstimer, hvilket kan reducere den samlede energiproduktion fra solcellerne.
  • Lavsæson: Vintermånederne udgør lavsæson for solenergiproduktionen, da solen står lavere på himlen, og dagene er kortere.
  • Mistede solskinstimer: Hvis du venter med at installere solceller til om vinteren, kan du gå glip af potentielle solskinstimer og dermed energiproduktion.

Kan jeg planlægge ind i fremtiden at få solceller?

Hos EasyGreen hjælper vi med alt fra A-Z, uanset om det drejer sig om planlægning af installationen langt ude i fremtiden eller det praktiske papirarbejde. Vi ønsker simpelthen at være din grønne samarbejdspartner, der rådgiver før, under og efter montering af dit anlæg. Alle EasyGreen-kunder får endda rådgivning om at optimere deres anlægsproduktion flere år efter installationen gennem vores mange analyser af vores kunders elforbrug.

Så hvis du er interesseret i at komme på forkant med dit energioptimeringseventyr og få gavn af strømmen fra solceller allerede nu, kan du kontakte os her: 93 75 14 82

Få et tilbud fra EasyGreen

Det kan du forvente:

group icon

Snak med en energirådgiver

house icon

Sammen skræddersyer vi en løsning

mail icon

Du modtager et tilbud

Thank you! Your submission has been received!
Noget gik galt. Tjek venligst om alt er indtastet korrekt.