Hvordan fungerer solceller?

Hvordan solceller fungerer i det private hjem og hvordan de kan forvandle din energiforsyning. Lær, hvordan solenergi kan hjælpe dig med at spare penge, reducere din klimapåvirkning og øge din bæredygtighed.

Skrevet af
Asger Meinche
Solceller

Se videoen - hvordan fungerer solceller?

Solenergi har mange anvendelser, lige fra at forsyne lommeregnere, til biler, til hele samfund. Det forsyner endda rumstationer. Men de fleste mennesker er bekymrede for, hvordan solceller kan forsyne deres hus og reducere deres elektricitetsregning.

Her er en trin-for-trin oversigt over, hvordan solceller til hjemmet fungerer:

- Når sollys rammer et solpanel, opstår der en elektrisk ladning gennem fotovoltaisk effekt eller PV-effekt (mere om det nedenfor). solcellerne sender denne elektriske ladning til invertere, der ændrer den fra jævnstrøm (DC) til vekselstrøm (AC) elektricitet. 

- AC-elektriciteten løber gennem dit solcellepanel og distribueres rundt i dit hjem — præcis som med normal strøm. Overskydende strøm fra solcellerne lagres i batterier eller sendes ud på elnettet for at forsyne lokale systemer (som din nabos hus!). 

- Gennem net-måling får solcelleejere penge for den overskydende strøm, de sender ud på elnettet. Med et batteri kan solcelleejere gennem den overskydende strøm til at forsyne deres hjem om natten. Nu, hvor vi har dækket de grundlæggende, lad os nedbryde, hvordan solpaneler fungerer i detaljerne.Hvordan fungerer solenergi? Forklaringen på fotovoltaisk effekt:

Solpaneler omdanner sollys til elektricitet gennem fotovoltaisk (PV) effekt, derfor omtales de ofte som PV-paneler.

Fotovoltaisk effekt opstår, når fotoner fra solens stråler rammer det halvledende materiale (typisk silicium) i cellen. Fotonerne aktiverer elektroner, hvilket får dem til at frigøre sig fra det halvledende materiale.
De frie elektroner strømmer gennem solcellerne, ned ad ledninger langs kanten af panelet og ind i en krydsfeltboks som jævnstrøm (DC). Denne strøm går fra solpanelet til en inverter, hvor den ændres til vekselstrøm (AC), som kan bruges til at forsyne hjem og bygninger.

Hvordan bruges solenergi til at forsyne dit hjem?

De fleste hjem med solceller er "net-tilsluttet," hvilket betyder, at solcellerne, hjemmets elektriske system og det lokale elforsyningsnet er alle sammenkoblet. Ved at forbinde disse systemer kan du forsyne dit hjem med strøm fra solceller om dagen og net-strøm om natten. Det betyder også, at dit solsystem kan sende overskydende elektricitet ud på det lokale net for at forsyne omkringliggende systemer, såsom din nabos hus. Gennem net-måling tjener du penge for din overskudsproduktion, som kan bruges til at opveje den net-strøm, du bruger om natten.

Hvordan fungerer solceller i hjemmet?

 

Hvorfor batteri til dit solcelleanlæg?

Batterilager fungerer på samme måde som processen ovenfor, men i stedet for at sende overskudsproduktion fra solcellerne ud på nettet, lagres den først på batteriet. At kombinere solceller og batteri er særligt godt til:

  • Off-grid solsystemer
  • Sikring af elektricitet under strømafbrydelser
  • Områder uden netmålingspolitikker
  • At forsyne dit hjem med 100% ren og vedvarende energi

Læs mere om batteri til solcelleanlæg.

Hvilke typer materialer bruges i solpaneler?

De mest almindelige solpaneler til private hjem indeholder monokrystallinske eller polykrystallinske (også kaldet multicrystallinske) solceller. Begge typer celler producerer elektricitet, når de udsættes for sollys, men der er nogle væsentlige forskelle mellem de to:

Forskellen på monokrystallinske og polykrystallinske paneler
Forskellen på monokrystallinske og polykrystallinske paneler

 

Hvis pladsen er begrænset på dit tag, kan et højereffektivt, monokrystallinsk panel foretrækkes, og det kan resultere i en meget bedre investering. Alternativt kan et lavere omkostningsmæssigt, lidt mindre effektivt, polykrystallinsk panel måske gøre arbejdet lige så godt, hvis du har tilstrækkelig plads på dit tag. Sørg for at spørge, hvilken type celle ("mono eller poly") dine solceller indeholder. Denne forskel kan påvirke æstetik og økonomien i dit projekt.

Læs om hvilke paneler vi hos EasyGreen bruger.

Hvordan påvirker solens lys effektiviteten af solceller?

Det er vigtigt, at dine paneler modtager god indstråling (sollys) hele dagen og er fri for så meget skygge fra træer eller nærliggende forhindringer som muligt. Der er en række faktorer, der påvirker panelernes effektivitet:

  • Temperatur — Solpaneler fungerer bedst ved temperaturer mellem 15 og 35 grader Celsius.
  • Type af solpanel — Solpaneler varierer normalt fra 15-20% effektive, med de bedste paneler, der når op på 23%.
  • Skygge — Solpaneler fungerer bedst i åbent sollys. Selv delvis skygge kan markant reducere effektiviteten af et panel.
  • Orientering og vinkel — Solpaneler fungerer bedst, når de vender direkte mod solen og er ofte vippet for at øge effektiviteten. Energirådgivere bruger satellitbilleder til at afgøre, hvilke paneler og placering der vil give optimal solpanel effektivitet for dit hjem.

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan solceller fungerer:

Hvordan fungerer solenergi? 

Solenergi fungerer ved at omdanne sollys til elektricitet gennem fotovoltaisk (PV) effekt. PV-effekten opstår, når fotoner fra solens stråler slår elektroner ud af deres atomare bane og fører dem ind i en elektrisk strøm. Ved hjælp af PV-solpaneler kan sollys bruges til at forsyne alt fra lommeregnere til dit hjem.

Hvordan fungerer solceller om natten? 

Solcellerne kræver sollys for at generere elektricitet, så de genererer ikke elektricitet om natten. Dog genererer solceller normalt overskudsstrøm om dagen, som kan lagres i batterier eller sendes til det lokale elnet i bytte for penge. Dette er, hvordan solcelleejere opretholder strøm, når solen ikke skinner.

Fungerer solceller på overskyede dage?

Ja, solpaneler genererer stadig elektricitet på overskyede dage, men ikke så effektivt som på solrige dage. Solpaneler kan fange både direkte og indirekte lys (lys, der skinner gennem skyerne), men fungerer kun ved omkring 10-25% af deres normale effektivitet, når det er overskyet. Overskyede dage kan dog være gavnlige, da regn vasker panelerne og øger deres samlede effektivitet.

Hvor meget kan jeg spare ved solceller?

Se hvor meget solceller skal spare dig årligt, ved at bruge vores digitale anbefaler her, eller skriv dig op til at snakke med en af vores grønne energirådgivere om solceller her.

Få et tilbud fra EasyGreen

Det kan du forvente:

group icon

Snak med en energirådgiver

house icon

Sammen skræddersyer vi en løsning

mail icon

Du modtager et tilbud

Thank you! Your submission has been received!
Noget gik galt. Tjek venligst om alt er indtastet korrekt.